Wat is polycarbonaat (PC)?

Polycarbonaat (PC) is een soort polymeer dat wordt gemaakt van monomeren genaamd fosgeen en bisfenol A. Het is een synthetisch polymeer dat bekend staat om zijn uitstekende mechanische en thermische eigenschappen en zijn goede elektrische isolatie-eigenschappen.

Polycarbonaat is een transparant, amorf polymeer met een hoge smelttemperatuur en een hoge elasticiteitsmodulus. Het heeft een uitstekende slagvastheid en is bestand tegen een groot aantal chemicaliën, waaronder zuren, basen en organische oplosmiddelen. Het is ook bestand tegen UV-straling en verwering, waardoor het een goede keuze is voor buitentoepassingen.

Polycarbonaat is een veelzijdig materiaal dat wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen, waaronder de luchtvaart-, auto- en elektronica-industrie. Het wordt ook gebruikt bij de productie van afdichtingen, pakkingen en andere afdichtingsproducten vanwege de uitstekende chemische weerstand en lage wrijvingscoëfficiënt.

Polycarbonaat - Belangrijkste Eigenschappen

Er zijn verschillende soorten polycarbonaten, waaronder bisfenol A polycarbonaat (PC-A), bisfenol F polycarbonaat (PC-F) en bisfenol S polycarbonaat (PC-S). Elk type polycarbonaat heeft zijn eigen unieke eigenschappen en wordt gebruikt in verschillende toepassingen. PC-A is bijvoorbeeld een sterk en taai materiaal dat wordt gebruikt in toepassingen waar hoge sterkte en taaiheid vereist zijn, terwijl PC-F een flexibeler en elastischer materiaal is dat wordt gebruikt in toepassingen waar flexibiliteit en elasticiteit vereist zijn.

De belangrijkste eigenschappen van polycarbonaat zijn

Hoge sterkte en taaiheid: Polycarbonaat heeft een hoge elasticiteitsmodulus en een uitstekende slagvastheid, waardoor het een sterk en taai materiaal is.

Hoge smelttemperatuur: Polycarbonaat heeft een hoge smelttemperatuur, waardoor het geschikt is voor gebruik in toepassingen met hoge temperaturen.

Goede chemische weerstand: Polycarbonaat is bestand tegen een breed scala aan chemicaliën, waaronder zuren, basen en organische oplosmiddelen, waardoor het een geschikte keuze is voor gebruik in ruwe omgevingen.

Goede elektrische isolatie-eigenschappen: Polycarbonaat heeft goede elektrische isolatie-eigenschappen, waardoor het geschikt is voor gebruik in elektrische en elektronische toepassingen.

Transparant: Polycarbonaat is transparant, waardoor het geschikt is voor gebruik in toepassingen waar transparantie gewenst is.

UV-bestendig: Polycarbonaat is bestand tegen UV-straling, waardoor het geschikt is voor gebruik in buitentoepassingen.

Weerbestendig: Polycarbonaat is bestand tegen weersinvloeden, waardoor het geschikt is voor gebruik in buitentoepassingen.

Deze eigenschappen maken polycarbonaat tot een veelzijdig materiaal dat wordt gebruikt in een breed scala aan toepassingen waar de uitstekende mechanische en thermische eigenschappen, evenals de goede elektrische isolatie-eigenschappen en de uitstekende chemische weerstand, het een geschikte keuze maken.

Algemene toepassingen

gangbare toepassingen voor polycarbonaat zijn onder andere:

Ruimtevaartindustrie: Polycarbonaat wordt gebruikt in de luchtvaartindustrie voor de productie van vliegtuigramen, luifels en andere onderdelen die worden blootgesteld aan zware omstandigheden. De uitstekende slagvastheid, chemische weerstand en UV-bestendigheid maken het een geschikte keuze voor deze toepassingen.

Auto-industrie: Polycarbonaat wordt gebruikt in de auto-industrie voor de productie van autoruiten, koplampen en andere onderdelen die worden blootgesteld aan zware omstandigheden. De uitstekende slagvastheid, chemische weerstand en UV-bestendigheid maken het een geschikte keuze voor deze toepassingen.

Elektronica-industrie: Polycarbonaat wordt in de elektronica-industrie gebruikt voor de productie van elektronische onderdelen, zoals printplaten, connectoren en schakelaars. De goede elektrische isolatie-eigenschappen en chemische weerstand maken het een geschikte keuze voor deze toepassingen.

Medische industrie: Polycarbonaat wordt in de medische industrie gebruikt voor de productie van medische hulpmiddelen, zoals spuiten, slangen en andere onderdelen die worden blootgesteld aan zware omstandigheden. De uitstekende slagvastheid, chemische weerstand en UV-bestendigheid maken het een geschikte keuze voor deze toepassingen.

Bouwindustrie: Polycarbonaat wordt in de bouwindustrie gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder de productie van dakbedekkingsmembranen, raamkozijnen en andere bouwonderdelen. De uitstekende chemische weerstand en weersbestendigheid maken het een geschikte keuze voor deze toepassingen.

Samengevatte eigenschappen van polycarbonaat:

 • Uitzonderlijke slagvastheid - Ideaal voor algemene toepassingen.

  Ultra lage kosten - In vergelijking met andere kunstmatige polymeermaterialen.

  Elektrische isolatie-eigenschappen - Zeer geschikt voor het bevestigen van elektrische componenten.

  Goede verhouding tussen gewicht en sterkte - Soortelijk gewicht (1,20).

 • - Bedrijfstemperatuur tot 115°C

  - Laag gewicht Vlamweerstand (UL94 V-2)

  - Weerstand tegen schuren

  - Weerstand tegen hydrolyse

 • - Niet-magnetisch

  - Lage thermische geleidbaarheid

  - Niet corrosief

  - Schokbestendigheid

Polycarbonaat gegevensblad

Bekijk ons gegevensblad over polycarbonaat voor meer informatie.

Polycarbonaat gegevensblad bekijken

Polycarbonaat Schroeven, moeren en platte ringen

High Performance Polymer biedt een assortiment bevestigingsmiddelen van polycarbonaat. Kom meer te weten door hieronder een product te selecteren:

Polycarbonate Pan Head Screws - Cross Recessed Phillips - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polycarbonate Countersunk Flat Head Screws - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polycarbonate Hex Socket-Cylinder Head Cap Screw - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polycarbonate Flat Washers - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polycarbonate Hexagon Nuts - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polycarbonate Hexagon Bolts - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polycarbonate Countersunk Dome Screws - Cross Recessed Phillips - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polycarbonate Hexagon Socket Grub screws - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polycarbonate Slotted Grub screws - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polycarbonate Knurled Bolt Cap - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polycarbonate Thumb Screw (Stainless Steel Thread) - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components Polycarbonate Thumb Screw (Stainless Steel Thread) - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polycarbonate Thumb Screw (White) - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components