Wat is polyamide (PA6, PA66, PA46 en PA12)?

Polyamide, ook bekend als nylon, is een soort polymeer dat wordt gemaakt van monomeren die amiden worden genoemd. Het is een synthetisch polymeer dat bekend staat om zijn uitstekende mechanische en thermische eigenschappen en zijn goede chemische weerstand.

Polyamide is een semikristallijn polymeer met een hoge smelttemperatuur en een hoge elasticiteitsmodulus. Het heeft een goede slijtvastheid en lage wrijvingscoëfficiënt, waardoor het een uitstekende keuze is voor gebruik in toepassingen waar een hoge sterkte en lage wrijving vereist zijn. Het heeft ook een goede chemische weerstand en is bestand tegen een breed scala aan chemicaliën, waaronder zuren, basen en organische oplosmiddelen.

PA-eigenschappen

PA heeft veel verschillende kwaliteiten met verschillende eigenschappen, afhankelijk van de samenstelling.

Er zijn verschillende soorten polyamiden, waaronder nylon 6, nylon 6/6, nylon 6/10, nylon 6/12 en nylon 11. Elk type polyamide heeft zijn eigen unieke eigenschappen en wordt gebruikt in verschillende toepassingen. Elk type polyamide heeft zijn eigen unieke eigenschappen en wordt gebruikt in verschillende toepassingen. Zo is nylon 6 een sterk en taai materiaal dat wordt gebruikt in toepassingen waar een hoge sterkte en taaiheid vereist zijn, terwijl nylon 6/6 een flexibeler en elastischer materiaal is dat wordt gebruikt in toepassingen waar flexibiliteit en elasticiteit vereist zijn.

Polyamidetoepassingen

 • Chemische verwerkingsindustrie:

  Polyamiden worden in de chemische verwerkingsindustrie gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder de productie van tanks, buizen en andere onderdelen die worden blootgesteld aan agressieve chemicaliën. Door hun uitstekende chemische weerstand zijn ze een geschikte keuze voor deze toepassingen.

 • Textielindustrie:

  Polyamiden worden gebruikt in de textielindustrie voor de productie van kleding, dekens en ander textiel, vanwege hun uitstekende mechanische en thermische eigenschappen en goede chemische weerstand.

 • Sportuitrusting:

  Polyamiden worden gebruikt bij de productie van sportuitrusting, zoals golfclubs, tennisrackets en andere sportartikelen, vanwege hun uitstekende mechanische en thermische eigenschappen en goede slagvastheid.

 • De meeste toepassingen

  Polyamiden zijn wereldwijd een van de meest voorkomende soorten polymeermateriaal. Ze worden toegepast in een groot aantal industrieën en toepassingen dankzij hun lage kosten en duurzaamheid.

Gebruikelijke PA-kwaliteiten en hun eigenschappen:

 • Polyamide 6 (PA6):

  PA6 is een sterk en taai materiaal met een hoge smelttemperatuur en een hoge elasticiteitsmodulus. Het heeft een goede slijtvastheid en een lage wrijvingscoëfficiënt, waardoor het een uitstekende keuze is voor gebruik in toepassingen waar hoge sterkte en lage wrijving vereist zijn. Het is bestand tegen een breed scala aan chemicaliën, waaronder zuren, basen en organische oplosmiddelen.

 • Polyamide 66 (PA66):

  PA66 vertoont dezelfde eigenschappen als PA, maar heeft over het algemeen een iets lagere waterabsorptie en een hogere temperatuurbestendigheid. Deze verbeterde eigenschappen ten opzichte van PA6 leiden tot iets hogere kosten.

 • Polyamide 46 (PA46):

  PA46 is een sterk en taai materiaal met een hoge smelttemperatuur en een hoge elasticiteitsmodulus. Het is een stabieler materiaal dan PA66 vanwege de lagere zuurstofdoorlaatbaarheid. Hierdoor is het perfect voor gebruik in bevestigingsmiddelen zoals drukklinknagels enz.

 • Polyamide 12 (PA12):

  PA12 is een flexibel en elastisch materiaal met een hoge smelttemperatuur en een hoge elasticiteitsmodulus. Het heeft een goede slijtvastheid en een lage wrijvingscoëfficiënt, waardoor het een uitstekende keuze is voor gebruik in toepassingen waar flexibiliteit en elasticiteit vereist zijn. Het is bestand tegen een breed scala aan chemicaliën, waaronder zuren, basen en organische oplosmiddelen.

Samengevatte eigenschappen van polyamide:

 • Lage kosten - Perfect voor algemene bevestigingstoepassingen

  Grote slijtvastheid - Nylon is een zelfsmerend materiaal en vertoont een grote slijtvastheid. Perfect voor toepassingen met bewegende delen.

  Chemisch product en de weerstand van de Olie - de hoge chemisch product en de olieweerstand maken Nylon bevestigingsmiddelen perfect voor gebruik in de automobielindustrie.

 • - Ultra laag gewicht

  - Weerstand tegen vlammen

  - Weerstand tegen schuren

  - Weerstand tegen hydrolyse

  - Weerstand tegen olie

 • - Niet-magnetisch

  - Lage thermische geleidbaarheid

  - Niet corrosief

  - Lage waterabsorptie

  - Weerstand tegen schokken

PA6, PA66, PA46 en PA sluitringen en klinknagels

High Performance Polymer biedt een assortiment polyamide bevestigingsmiddelen. Kom meer te weten door hieronder een product te selecteren:

Polyamide (Nylon) Flat Washers - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polyamide (Nylon) Push Rivet - Black - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polyamide (Nylon) Hit Rivet - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polyamide PA6 (Nylon 6) Hit Rivet (Stainless Steel Nail) - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polyamide PA6 (Nylon 6) Hit Rivet (Iron Nail) - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Nylon Bushings - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polyamide (Nylon) Rosette Washers - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polyamide (Nylon) Anti Loss Washers - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components
Polyamide (Nylon) Flat Washers - Black - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components