Why are there different type of screw head types? - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components

Waarom zijn er verschillende soorten schroefkoppen?

Een historische tijdlijn van soorten schroefaandrijvingen

Schroeven zijn al eeuwenlang een integraal onderdeel van de menselijke beschaving en dienen als fundamentele bevestigingsmiddelen in de bouw, machines en alledaagse voorwerpen. Het ontwerp van schroefkoppen en de bijbehorende aandrijftypes zijn in de loop der tijd geëvolueerd om de efficiëntie, koppeloverdracht en het gebruiksgemak te verbeteren. In deze historische tijdlijn verkennen we de evolutie van zes prominente schroefaandrijvingstypes: Sleuf, Robertson, Zeskant, Phillips, Pozi en Torx.

1. Sleufaandrijving: Een uitvinding uit de oudheid

 • Het begin in de oudheid (15e eeuw voor Christus - 18e eeuw na Christus): De vroegste vorm van een schroef was de sleufaandrijving, die teruggaat tot oude beschavingen zoals de Egyptenaren en de Grieken. Met deze eenvoudige lineaire groef konden schroeven worden aangedraaid met rudimentair gereedschap zoals platte stokken of beitels.

 • Industriële Revolutie (18e eeuw - 19e eeuw): Gegroefde aandrijvingen bleven gebruikt worden in verschillende toepassingen tijdens de Industriële Revolutie, maar hun beperkingen in termen van koppeloverdracht en gebruiksgemak werden duidelijk.

2. Robertson Aandrijving: Precisie in het begin van de 20e eeuw

 • Begin 20e eeuw (1908): De Canadese ingenieur P.L. Robertson zorgde voor een revolutie in de schroeftechnologie door de vierkant aangedreven schroef te introduceren. Dit ontwerp had een vierkante uitsparing in de schroefkop en een bijpassende vierkante aandrijver. Robertsons innovatie zorgde voor een betere koppeloverdracht, minder cam-out (wanneer de aandrijver uit de schroefkop glijdt) en een verbeterde efficiëntie.

 • Wijdverspreide toepassing (jaren 1920-1930): De Robertson-aandrijving won snel aan populariteit in Canada en delen van de Verenigde Staten dankzij zijn betrouwbaarheid en efficiëntie.

3. Zeskantaandrijving: Utilitair en alomtegenwoordig

 • Midden 20e eeuw (jaren 1940): De zeskant of hexagon aandrijving, gekenmerkt door een zeskantige uitsparing en bijpassende driver, werd steeds gebruikelijker. De geometrie zorgde voor een gemakkelijke toepassing van het koppel, minder slippen en een breed toepassingsgebied, vooral in de machine- en auto-industrie.

 • Blijvende verspreiding (1950 - heden): De zeskantschroef blijft een van de meest alomtegenwoordige typen schroefaandrijving, met variaties zoals inbusbouten en inbussleutels die wereldwijd in talloze toepassingen worden gebruikt.

4. Phillips aandrijving: De autorevolutie

 • Jaren 1930 - 1940: Henry F. Phillips ontwikkelde de Phillips-schroefaandrijving, met een kruisvormige uitsparing en aandrijving. Het zelfcentrerende ontwerp en de verminderde cam-out maakten het ideaal voor assemblagelijnen, vooral in de auto-industrie.

 • Wijdverspreide toepassing (jaren 1950): De Phillips aandrijving werd de standaard voor veel industrieën, wat de efficiëntie verhoogde en de productiekosten verlaagde.

5. Pozi-aandrijving: Verbetering van het Phillips-ontwerp

 • 1960s: De Pozi aandrijving, ontwikkeld in Europa, verbeterde de Phillips aandrijving. Het bevatte extra ribbels op de aandrijfeenheid en overeenkomstige inkepingen op de schroef, waardoor de aandrijving minder uitsloeg en het koppel beter werd overgebracht.

 • Wereldwijd gebruik (1970 - heden): Pozi-aandrijvingen worden veel gebruikt in Europa en hebben aan populariteit gewonnen in andere regio's vanwege hun verbeterde prestaties in vergelijking met de Phillips-aandrijving.

6. Torx aandrijving: Precisie en veiligheid

 • 1960 - 1970: Camcar Textron (nu onderdeel van Acument Global Technologies) introduceerde de Torx aandrijving, gekenmerkt door een stervormige uitsparing en bijpassende driver. Dit ontwerp zorgde voor een hogere koppelbenutting, minder slijtage en een betere beveiliging tegen knoeien.

 • Moderne toepassingen (1980 - heden): Torx schroeven komen veel voor in elektronica, luchtvaart en high-security omgevingen vanwege hun weerstand tegen gangbare manipulatiemethoden.

Conclusie: Evolutie en diversiteit De geschiedenis van de schroefaandrijving is een bewijs van het menselijk vernuft en de voortdurende zoektocht naar efficiëntie en betrouwbaarheid. Van de oude sleufaandrijving tot het moderne Torx-ontwerp, elk aandrijvingstype weerspiegelt de evoluerende behoeften van verschillende industrieën en toepassingen. Vandaag de dag bestaat er een gevarieerd aanbod van aandrijfschroeftypes, waardoor het juiste bevestigingsmiddel kan worden gekozen voor elke specifieke taak, of het nu in de bouw, productie of alledaagse doe-het-zelf projecten is. Naarmate de technologie voortschrijdt, kunnen we meer innovaties verwachten in aandrijfschroefontwerpen om te voldoen aan de steeds veranderende eisen van onze bevestigingsbehoeften.