Wat is Polyether Ether Ketone (PEEK) en hoe kun je er je voordeel mee doen?

Polyether Ether Ketone (PEEK) is een polymeer met een hoge specificatie dat wordt gebruikt in diverse toepassingen en diverse industrieën:

De belangrijkste eigenschappen van PEEK zijn onder andere:

- Chemische Weerstand - Echte niet-magnetische eigenschappen
- Schuringsweerstand - Uitzonderlijke bewerkingseigenschappen
- Hoge temperatuur (tot 260 graden Celsius) - Weerstand tegen hydrolyse
- Lage uitgassing in vacuümsystemen - Goedgekeurd door FDA/FSA
- Hoge diëlektrische eigenschappen - Bestand tegen vlammen
- Corrosiebestendig - Uitstekende kruip- en vermoeidheidsweerstand
- Lage thermische geleidbaarheid - Hoge weerstand tegen gamma- en elektronenbundelstraling.

Wat kan PEEK voor u betekenen?

PEEK is een zeer dynamisch thermoplastisch polymeer, waardoor het kan worden gespuitgiet, machinaal bewerkt en geëxtrudeerd. Daardoor is PEEK beschikbaar voor een breed scala aan toepassingen, van extrusieprinten van klantspecifieke onderdelen tot spuitgieten van bevestigingsartikelen met hoge specificaties.

Algemene metalen bevestigingen kunnen problemen veroorzaken bij assemblages met hoge specificaties, bijvoorbeeld vanwege het gewicht, de hoge thermische geleidbaarheid, de elektrische geleidbaarheid of corrosie. PEEK is een hoogwaardig polymeer dat vaak wordt gebruikt ter vervanging van metaal, met name in schroeven en bevestigingen. De problemen die zich voordoen bij metalen bevestigingen kunnen volledig worden geëlimineerd, zodat u zich kunt concentreren op het naar de klant brengen van uw product of op het runnen van uw productiefaciliteit zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over kwaliteits- of prestatieverlies.

Voorbeelden van directe toepassingen:

PEEK wordt gebruikt in een groot aantal industrieën waar betrouwbaarheid en duurzaamheid van het grootste belang zijn:

Motorsport

Spuitgegoten PEEK-schroeven en bevestigingen worden gebruikt voor de montage van hoogwaardige motorsportelektronica, waaronder RF-systemen. Dit is te danken aan de indrukwekkende diëlektrische eigenschappen en de weerstand tegen vermoeiing die wordt ervaren in omgevingen met hoge trillingen - dit zorgt ervoor dat de elektronische apparatuur veilig is met een verminderd risico op beschadiging van gevoelige onderdelen.

PEEK wordt ook gebruikt in brandstof- en oliesystemen vanwege de hoge temperatuurbestendigheid, chemische resistentie en hydrolysebestendigheid. Dit maakt ongelooflijk lichte componenten mogelijk zonder risico op defecten.

Hoogvacuümsystemen

PEEK wordt vaak gebruikt in hoogvacuümsystemen vanwege zijn bewerkbaarheid en lage uitgaseigenschappen. Daardoor is het perfect voor de assemblage van ultrahoogvacuümsystemen, omdat de technicus zich dan kan concentreren op het testen van de apparatuur op lekkage in plaats van op meerdere rondes pompen en bakken terwijl hij de constante uitgassing onder controle houdt.

Ruimtevaart

Een van de belangrijkste voordelen van PEEK-materiaal en hoogwaardige polymeren is de mogelijkheid om metalen onderdelen te vervangen door een lichtgewicht alternatief. Dit is van essentieel belang voor de lucht- en ruimtevaartsector, omdat dit efficiëntere vliegtuigen mogelijk maakt die niet inboeten aan sterkte en een hogere weerstand tegen vermoeiing hebben, wat resulteert in langere onderhoudsintervallen.

Biowetenschap

Toepassingen in de biowetenschappen kunnen sterk uiteenlopen, maar ze bestaan uit extreme toepassingen zoals cryogene temperaturen, agressieve chemicaliën of extreme vochtigheid. PEEK onderdelen zijn vaak de eerste keuze omdat ze goed bestand zijn tegen de meeste veelgebruikte chemicaliën, een zeer lage hydrolyse hebben, zeer slijtvast zijn en goed kunnen functioneren bij temperaturen rond het absolute nulpunt.

Kies High Performance Polymer om uw PEEK-bevestigingen te leveren

PEEK-bevestigingen helpen problemen op te lossen en de prestaties en kwaliteit van producten te verbeteren. Daarom nemen we bij High Performance Polymer kwaliteit zeer serieus. We zijn er trots op dat we PEEK bevestigingsartikelen leveren aan verschillende industrieën en dat we zowel in de kwaliteit van onze producten als in de kwaliteit van onze service de verwachtingen overtreffen. Als u PEEK-bevestigingen nodig hebt, hebben we op onze websiteeen reeks gestandaardiseerde metrische bevestigingen op voorraad... Kunt u toch niet vinden wat u zoekt, neem dan direct contact met ons op, want wij hebben toegang tot een enorm assortiment bevestigingen in diverse hoogwaardige polymeermaterialen en afmetingen.

Algemene eigenschappen van PEEK-bevestigingsmiddelen:

Waterabsorptie (23°Cx 24 HRS) 0.5%
Treksterkte (MPA) 97
Rek 65%
Buigsterkte (MPA) 156
Temperatuur bij continu gebruik 180°C

Aanbevolen koppel voor PEEK-schroeven:

Metrische maat

M2

M3

M4

M5

M6

M8

M10

Koppel (N*M)

0.06

0.30

0.64

1.28

2.26

5.98

10.80

*Eigenschappen veranderen afhankelijk van temperatuur en omgeving, deze eigenschappen zijn een richtlijn en praktijktesten moeten worden uitgevoerd voor definitieve toepassing.