How PEEK Screws, Nuts, Bolts, Washers may be used at the Diamond Light Source. - High Performance Polymer-Plastic Fastener Components

Hoe PEEK-schroeven, -moeren, -bouten en -ringen gebruikt kunnen worden in de Diamond Light Source.

PEEK schroeven, moeren, bouten, ringen zijn bevestigingsmiddelen gemaakt van PEEK (Polyetheretherketone), een hoogwaardig kunststofmateriaal met uitstekende mechanische en thermische eigenschappen. Bevestigingsmiddelen van PEEK worden veel gebruikt in diverse industrieën waar een hoge sterkte, een laag gewicht en weerstand tegen hoge temperaturen en chemicaliën vereist zijn. Een van deze industrieën is de Diamond Light Source, de nationale synchrotronfaciliteit van het Verenigd Koninkrijk in Harwell.

De Diamond Light Source is een groot wetenschappelijk instrument dat een bundel elektronen gebruikt om intense lichtstralen van verschillende golflengten te produceren, van infrarood tot röntgenstraling. Deze lichtbundels worden door onderzoekers gebruikt om de structuur en eigenschappen van verschillende materialen te bestuderen, zoals eiwitten, metalen, keramiek en fossielen. De Diamond Light Source heeft 33 bundellijnen, elk met een andere wetenschappelijke focus en experimentele opstelling.

Bevestigingsmiddelen van PEEK kunnen in sommige bundellijnen van de Diamond Light Source worden gebruikt om onderdelen vast te zetten die worden blootgesteld aan hoge temperaturen, straling, vacuüm of corrosieve gassen. Zo kunnen PEEK schroeven, moeren, bouten en sluitringen worden gebruikt om detectoren, lenzen, spiegels en filters te bevestigen die deel uitmaken van het optische systeem van de bundellijn. Bevestigingsmiddelen van PEEK kunnen ook worden gebruikt om monsterhouders, motoren, sensoren en andere apparaten te bevestigen die deel uitmaken van het experimentele station van de beamline.

Bevestigingsmiddelen van PEEK bieden in deze toepassingen verschillende voordelen ten opzichte van metalen bevestigingsmiddelen. Ten eerste hebben bevestigingsmiddelen van PEEK een hoog smeltpunt van 343 °C en zijn ze bestand tegen temperaturen tot 260 °C zonder hun sterkte of vorm te verliezen. Dit maakt ze geschikt voor gebruik in omgevingen waar metalen bevestigingsmiddelen door hitte kunnen vervormen of smelten. Ten tweede hebben PEEK-bevestigingsmiddelen een laag warmtegeleidingsvermogen en een lage thermische uitzettingscoëfficiënt. Dit betekent dat ze warmte niet goed geleiden en niet veel uitzetten of krimpen bij verwarming of afkoeling. Dit vermindert het risico op thermische stress of vervorming in de onderdelen die met PEEK-bevestigingen worden vastgezet. Ten derde hebben PEEK-bevestigers een hoge bestendigheid tegen straling en chemicaliën. Ze degraderen of corroderen niet wanneer ze worden blootgesteld aan röntgenstralen, ultraviolet licht of zure of alkalische gassen. Dit verhoogt hun duurzaamheid en betrouwbaarheid in ruwe omgevingen. Ten vierde hebben PEEK-bevestigingsmiddelen een lage dichtheid en een hoge sterkte-gewichtsverhouding. Ze zijn lichter dan metalen bevestigingsmiddelen en kunnen zware lasten dragen zonder veel gewicht aan het systeem toe te voegen. Dit verbetert de prestaties en efficiëntie van de beamline.

Concluderend zijn PEEK schroeven, moeren, bouten en ringen nuttige bevestigingsmiddelen voor toepassingen die een hoge sterkte, een laag gewicht en weerstand tegen hoge temperaturen en chemicaliën vereisen. Ze kunnen worden gebruikt in sommige bundellijnen van de Diamond Light Source om onderdelen vast te zetten die deel uitmaken van het optische systeem of het experimentele station van de bundellijn. Bevestigingsmiddelen van PEEK bieden in deze toepassingen verschillende voordelen ten opzichte van metalen bevestigingsmiddelen, zoals een hoger smeltpunt, een lagere thermische geleidbaarheid en uitzetting, een hogere weerstand tegen straling en chemicaliën en een lagere dichtheid.